Lancering Digitale Scheurkalender Burgerschap
Met een ferme klap op de gong – keurig op anderhalve meter afstand – lanceerden gedeputeerden Floor Vermeulen en Willy de Zoete samen met vmbo-leerlingen Sennah en Naomi op 27 oktober in het Filmhuis Den Haag de Digitale Scheurkalender Burgerschap. Deze onderwijstool voor het digibord maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar via kunst en erfgoed. Tijdens de corona-proof bijeenkomst benadrukte docent Sarina Hoogendam de urgentie van dit initiatief: “Het raakt, het doet iets, het zet leerlingen in beweging, alles mag er zijn en daarom is het zo’n goed project.” Ook gedeputeerde Floor Vermeulen is enthousiast: “Juist nu een steun in de rug voor maatschappijleer in de klas!”
Met andere ogen leren kijken
De lessen zijn ontwikkeld door Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland voor leerlingen in de onderbouw van het vmbo. Docenten en burgerschapsexperts hebben meegedacht over de inhoud en de vorm. De Digitale Scheurkalender Burgerschap kan gebruikt worden tijdens mentorlessen en maatschappijleer. De lessen sluiten ook aan bij de vakken ckv, Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde. Elke les koppelt een onderwerp uit het vak Burgerschap aan een kunstwerk en historische feiten. Zo leren leerlingen met andere ogen kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving.
De combinatie kunst, erfgoed en burgerschap is een logische keuze. Kunst en erfgoed zijn een fantastische aanleiding om een gesprek aan te gaan, en maken het zoveel makkelijker om ook over andere belangrijke dingen met elkaar te praten. In het klaslokaal maar ook daarbuiten.
Floor Vermeulen, gedeputeerde cultuur provincie Zuid-Holland
Beproefd concept
Voor de digibordlessen wordt het format van de Digitale Scheurkalender gebruikt. Een beproefd concept van het Kröller-Müller Museum dat er aantrekkelijk uitziet en makkelijk in gebruik is. Het museum won er in 2019 zelfs een internationale educatieprijs mee.
Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op digitalescheurkalender.com met wachtwoord: burgerschap.
Meer informatie over dit project vind je hier.