CMK-bijeenkomst 'Hallo toekomst' - Kunstgebouw

CMK-bijeenkomst ‘Hallo toekomst’

Tekst: Hallo toekomst. Met gekleurde lijnen erachter langs.

Ontdek de toekomst van cultuureducatie op onze CMK-bijeenkomst Hallo toekomst op dinsdag 14 november. De bijeenkomst vindt plaats in het inspirerende Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) presenteert de nieuwe regeling Cultuureducatie met kwaliteit 2025-2028. We kijken naar politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en de manier waarop gemeenten, culturele organisaties en het onderwijs met elkaar samenwerken. Daarnaast is er voldoende tijd en ruimte om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Ben jij als projectleider, penvoerder, beleidsmaker, leerkracht, docent of culturele instelling betrokken bij CMK? Dan is deze bijeenkomst speciaal voor jou.

Inschrijven is niet meer mogelijk.

We zien je graag op 14 november!

Datum: dinsdag 14 november 2023
Tijd: 11.30 uur tot 18.00 uur
Locatie: Naturalis Biodiversity Center, Leiden
Voor: Regionale CMK-partners, cultuurcoaches, beleidsambtenaren, leerkrachten, docenten en CMK-penvoerders.

Tijdsschema
11.30 – 12.30 Lunch
12.30 – 13.00 Aanvang: Indromen met Superduo
13.00 – 13.30 Opening
13.30 – 14.00 Keynote: Merlijn Twaalfhoven
14.30 – 15.30 Panelgesprek: Cultuureducatie 2030
Workshop: Werken in een leerecosysteem
15.30 – 16.45 Workshop: De Inclusiefabriek
15.45 – 16.45 Rondetafelgesprek: ‘Hallo CMK-4’
16.45 – 17.00 Afsluiting
17.00 – 18.00 Borrel

 

Bekijk hieronder het volledige programma

 

Programma

Aanvang: Indromen met Superduo

Dit onderdeel laat je zachtjes landen in deze middag.

Keynote: Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven neemt ons mee in zijn visie op de toekomst van kunst & cultuur.
Hoe we met verbeeldingskracht, schoonheid, en creativiteit complexe problemen te lijf kunnen gaan.

Je kunt alleen een langetermijnvisie ontwikkelen als je verbeeldingskracht hebt. Kunstenaars kunnen goed observeren, ze maken ruimte voor emoties en zetten de verbeeldingskracht aan. En ze durven te spelen: ze experimenteren en falen. Dat spelen zit in elk mens, maar is verdrongen door kortetermijndenken. […] Wat je niet weet, kun je ook niet ervaren of veranderen.

Merlijn gelooft dat de kunstenaar in iedereen huist. Met verbeeldingskracht kun je een langetermijnvisie ontwikkelen, waarmee de samenleving door een toekomst vol veranderingen geloodst kan worden.

Rondetafelgesprek: Hallo CMK-4

CMK-4 komt eraan! Wat betekent dit in de praktijk? Het Fonds voor Cultuurparticipatie presenteert de nieuwe regeling Cultuureducatie met kwaliteit 2025-2028. Kunstgebouw neemt je mee in de plannen en het tijdspad voor de komende periode. Uiteraard is er ruimte om onderling het gesprek aan te gaan. Deel kennis, expertise en jouw plannen!

Deze sessie is bedoeld voor penvoerders, projectleiders/projectorganisaties en beleidsambtenaren die te maken hebben met de uitvoer van de CMK-regeling. Cindy Beck presenteert namens het FCP de nieuwe regeling.

Panelgesprek: Cultuureducatie 2030

Hoe ziet cultuureducatie er het volgende decennium eigenlijk uit?
Wat is onze rol daarin? Wat staat ons nog te wachten? En hoe bereiden we ons hierop voor?
Aan de hand van een aantal stellingen proberen we, samen met experts uit het veld en vanuit verschillende invalshoeken, te onderzoeken waar we mogelijkerwijs naartoe gaan. Jouw inbreng wordt uiteraard ook gewaardeerd! Het gesprek wordt geleid door onze dagvoorzitter Evita de Roode.

Panelleden

Leontine Vreeke | Statenlid Provincie Zuid-Holland
Maatschappelijke betrokkenheid vormt de rode draad in haar persoonlijke en professionele leven. Sinds 2018 politiek actief, maar was al veel eerder in ‘the spotlights’ te vinden bij optredens op onder andere De Parade. Leontine zingt, schrijft, spreekt en is naar eigen zeggen nog het best te vergelijken met ‘haar’ stad Rotterdam; rauw, echt en héél divers.

Ik geloof in de kracht van onderwijs, dat ieder mens het recht heeft op talentontwikkeling, om te worden wie je bent.

Lucien Kembel | Directeur-bestuurder LKCA
Tot voor kort directeur van de Haagse theaters Diligentia en PePijn, maar sinds april 2023 als directeur-bestuurder verbonden aan het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Hij stond in 1992 aan de wieg van Made in da Shade en is daarmee al ruim 30 jaar actief als ‘driving force’ in de kunst- en cultuursector.

Voor mij gaan kunst en cultuur over het zichtbaar en (her)kenbaar maken van de diverse verhalen die onze maatschappij rijk is. Verhalen die kunnen bijdragen aan een grotere onderlinge verbondenheid en die de kennis over elkaar kunnen vergroten.

Liyah Park | Spreker Diversiteit & Inclusie/Kandidaat-kamerlid BIJ1
In haar werk focust Liyah zich op discriminatie, racisme, jongeren en maatschappelijke onderwerpen. Ze is wat je noemt, een Resource Accesibility Advocate, wat betekent dat ze zich inzet voor het bevorderen van toegankelijkheid van kennis en informatie. Ongeacht sekse, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, fysieke of mentale beperkingen of sociale klasse.

Wat ik doe richt zich niet alleen op het verspreiden van mijn mening, maar vooral op het helpen van anderen.

Jelle Ris | Docent, leraar basisonderwijs, onderwijskundige en autonoom kunstenaar
Zijn brede kennis en ervaring laten zien hoe nieuwsgierig Jelle in het leven staat. Een pedagogisch troubadour. Hij citeert net zo makkelijk Gert Biesta als Run-DMC, is een tikkeltje rebels, maar vooral authentiek. Met bijna 18 jaar praktijkervaring weet hij dat de ideale onderwijspraktijk alleen in theorie bestaat, maar vooral hoe je pedagogische routines voor je kunt laten werken, ook in cultuureducatie.

Workshop: Werken in een leerecosysteem

Je werkt al samen met verschillende partners in jouw regio, maar je hebt het idee dat het nog mooier zou zijn als ook de activiteiten op elkaar worden afgestemd. Oftewel: een leerecosysteem. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, praktische tips en inspirerende werkvormen uit de regio Holland Rijnland krijg je van BplusC, Cultuureducatiegroep en Naturalis een beter begrip van hoe een leerecosysteem in zijn werk gaat. En hoe je dit systeem zelf kunt implementeren in jouw dagelijkse praktijk.

Workshop: De Inclusiefabriek

Trainer: Sakina Saouti en Halima el Hajoui-Özen
In deze workshop nemen we je mee langs de uitdagingen en verantwoordelijkheden die er liggen in een diverse samenleving. Onbewuste vooroordelen, blinde vlekken en stereotyperingen maken we zichtbaar. Dilemma’s en ervaringen worden gedeeld. En het nut en de noodzaak van diversiteit en inclusie wordt voor jou als deelnemer helemaal helder.
Na deze workshop heb je niet alleen praktische handvatten om diversiteit en inclusie te integreren in jouw dagelijkse praktijk, maar draag je dit ook met trots uit, binnen en buiten de organisatie.