03

07.11.2019
Erfgoeddag
 
Vrijheid en Verantwoordelijkheid: omgang met ons erfgoed
Erfgoedhuis Zuid-Holland organiseert op donderdag 7 november de jaarlijkse Erfgoeddag, een inspirerend evenement voor iedereen die zich inzet voor erfgoed in Zuid-Holland. Dit jaar is de locatie Madurodam in Den Haag.
 
Komend jaar staat in het teken van de herdenking van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Na vijf lange jaren van bezetting werd ons land weer vrij om naar eigen wil te handelen en naar eigen inzichten te kiezen. Maar iets te kiezen hebben, is een vorm van vrijheid die voor veel mensen op de wereld niet vanzelfsprekend is. Vrijheid betekent daarom ook: het zich bewust zijn (worden) van het leven in vrijheid en het doorgeven van die waarden. Daarbij kan tegen grenzen worden aangelopen: de vrijheid van de één botst geregeld met de vrijheid van de ander. Met elkaar leven in vrijheid brengt dan ook verantwoordelijkheid met zich mee.
 
Tijdens de Erfgoeddag 2019 wil het Erfgoedhuis dit spanningsveld binnen erfgoed onderzoeken. Welke rol speelt erfgoed tot op de dag van vandaag bij het herdenken van ingrijpende ‘onvrije’ maatschappelijke gebeurtenissen zoals de Tweede Wereldoorlog of de Watersnoodramp? Hoe breng je dat verleden onder de aandacht bij volgende generaties? Wat betekent in vrijheid leven na jaren van bezetting? Hoe ga je om met schurend erfgoed, zoals het koloniale verleden? Hoe zorg je ervoor dat erfgoed van ons allemaal voelt? Welke vrijheid heb je bij het restaureren of herbestemmen van erfgoed? En… welke link was er tussen George Maduro – de naamgever van Madurodam - en erfgoed?
 
Datum: donderdag 7 november 2019
Aanvang: 10.00 - 17.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Locatie: Madurodam, George Maduroplein 1 in Den Haag
Telefoonnummer: 015 - 215 43 50
E-mailadres: info@erfgoedhuis-zh.nl
 
Binnenkort staat het volledige programma op: www.erfgoedhuis-zh.nl
Annemarie Hogervorst van Kunstgebouw zal tijdens de Erfgoeddag een presentatie geven over de ontwikkeling van de Digitale Scheurkalender Burgerschap voor vmbo-leerlingen. Dit is een samenwerking tussen Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland.
 
Schrijf je nu in voor dit evenement