02

Cultuureducatie met kwaliteit in Zuid-Holland
2017-2020
 

Cultuuronderwijs is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Om scholen en culturele instellingen te ondersteunen bij het geven van goed cultuuronderwijs is het ministerie van OCW in 2013 het programma Cultuureducatie met kwaliteit (CMK) gestart. Het programma heeft als doel: goed cultuuronderwijs op elke school en voor ieder kind.

Het doel wordt bereikt door:

  • Duurzame samenwerking tussen scholen en culturele instellingen te bevorderen.
  • Deskundigheid van leerkrachten en educatief medewerkers van cultuurinstellingen te versterken.
  • Verdieping van het curriculum voor kunstzinnige oriëntatie.

Penvoerder Zuid-Holland
Kunstgebouw heeft als expert voor cultuuronderwijs 12 CMK-plannen van kleine en middelgrote gemeenten in Zuid-Holland gebundeld tot één gezamenlijk plan: Verbinden en versterken (pdf). Als penvoerder bewaakt Kunstgebouw de kwaliteit en de voortgang van de plannen. Bovendien zorgt Kunstgebouw voor kennisuitwisseling, netwerkbijeenkomsten en scholing.

Deze gemeenten nemen deel: Katwijk, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Midden-Delfland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard (Korendijk, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Binnenmaas, Strijen), Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenwaard, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam en Zederik. Overzicht van alle penvoerders en CMK-gemeenten in Zuid-Holland (pdf)

Inhoudelijke deskundigheid versterken
In samenwerking met de lokale CMK-coördinatoren verzorgt Kunstgebouw vanuit de Kunstgebouw|Academie cursussen en bijeenkomsten die de deskundigheid van leerkrachten, vakdocenten en educatief medewerkers van cultuurinstellingen versterken. Bijvoorbeeld de cursus voor interne cultuurcoördinatoren (ICC), de workshop Hoe kijk je met kinderen naar kunst? (VTS) of de workshop Procesgerichte didactiek.

Kennisateliers
Om kennis en ervaringen te delen organiseert Kunstgebouw kennisateliers voor de lokale CMK-coördinatoren en hun samenwerkingspartners. De onderwerpen van de kennisateliers worden in overleg met de lokale CMK-coördinatoren bepaald.

Op de hoogte blijven
Abonneer je op de nieuwsbrief Cultuureducatie met kwaliteit in Zuid-Holland
Word lid van de LinkedIn-groep Cultuureducatie met kwaliteit Zuid-Holland

Contact
Eva Willems-Hirsch, projectleider CMK
015 – 2154591
eva.willems@kunstgebouw.nl

Lees meer:
- “Ik wil dat kinderen zelf leren denken”
- Concreet resultaat CMK Goeree-Overflakkee
- Flinke stappen met De Cultuur Loper
- Plan CMK in Zuid-Holland goedgekeurd