01

De Culturele Zuidplas
Cultuurproject ter begeleiding van gemeentenfusie

Per 1 januari 2010 gingen Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht samen verder als gemeente Zuidplas. Kunstgebouw ontwikkelde in opdracht van de fusie Stuurgroep Zuidplas het cultuurproject De Culturele Zuidplas. Met dit project vierden meer dan 1.000 culturele deelnemers en een nog veel breder publiek het ontstaan van de nieuwe gemeente!

Afscheid

De bewoners van de drie gemeenten organiseerden zelf een theaterstuk of musical. Met deze musicals liet men de eigen identiteit van de gemeente zien en neemt men er tegelijkertijd symbolisch afscheid van.
Moordrecht beet in juni 2009 de spits af met Touw, over het leven in Moordrecht in de 19e eeuw. Dat was de tijd waarin touwslagerijen een belangrijke rol speelden in de gemeente. Onder NAP heette het multidisciplinaire festival dat Nieuwerkerk aan den IJssel op 19 september neerzette. Dit blikte met een parade vol voorstsellingen terug op de rit die Napoleon in 1811 door Nieuwerkerk maakte. Als laatste (28/10 – 1/11) voerde Zevenhuizen-Moerkapelle Turf uit, een middeleeuws muzikaal spektakel.

Nieuw begin
Kunstgebouw organiseerde tenslotte de grote culturele slotmanifestatie Beeld en Geluid. Een gezamenlijk traject naar de nabije toekomst van De Culturele Zuidplas. Meer dan 1.000 inwoners uit alle fusiegemeenten werkten samen mee aan De Culturele Zuidplas. Lokale kunstenaars en muzikanten, amateur en professional, jong en oud.

Slotmanifestatie
De uitvoering van de Slotmanifestatie was op 14 november 2009 in een oude aardappelloods aan de Ringvaart in Zevenhuizen. De drukbezochte avond was gevuld met een groot aantal muzikale en multimediale acts. Circa 250 muzikanten uit de drie gemeenten voerden de Zuidplascompositie van componist Erik de Reus uit. Daarnaast werd het digitale drieluik Jan en Alleman van beeldend kunstenaar Agnes den Hartogh vertoond. Zij maakte de driedelige beeldcompositie op basis van gesprekken, foto's, persknipsels en kunstwerken die zij verzamelde tijdens gesprekken met meer dan zestig 'Jannen, Johanna's etc. uit de drie gemeenten.

Wilt u Kunstgebouw inzetten als adviseur, ideeënontwikkelaar of procesbegeleider bij cultuurparticipatie? Bel of mail Ingrid Fijen voor een afspraak: 015-2154515.