03

Nieuws


Jantine van der Meijden (Kunstgebouw), Renske Gasper (IFFR) en Eveline van Stuijvenberg (Beeldung) vertellen je in deze blog alles over de pilot met het medium film in Kijk|Kunst.

Aukje Bolle maakt in haar column de tussenbalans op: hebben we de juiste keuzes gemaakt?

Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland gaan de provincie helpen bij het ontwerpen van de regeling.

Kunstgebouw zoekt een projectleider Cultuureducatie met kwaliteit per 1 november 2020 voor 0,8 – 1 fte.

Met deze foto mag Monica Prins zich beste amateurkunstenaar van Zuid-Holland 2020 noemen.

Interview met Dionne Frijns, eigenaar van Theaterbureau Frijns in de Hoeksche Waard.

Interview met Nathalie van der Hak, programmaleider van Cultuurhuis Delft.

Zestien klassen van tien Zuid-Hollandse scholen doen mee met de Lang Leve de Muziek Wedstrijd.

We kijken met trots terug op wat we in 2019 samen hebben gerealiseerd op het gebied van cultuuronderwijs in Zuid-Holland.

Het verbaast Sander van den Brink dat veel scholen zich voorlopig beperken tot rekenen, taal en spelling. Heeft de lockdown dan niet juist de kracht van creativiteit bewezen?

Hoewel wij het liefst zo gauw mogelijk weer met al onze cultuuronderwijsactiviteiten willen starten, gaat dat maar deels lukken.

Sander van den Brink geeft drama op de pabo. Hoe vervang je het podium door de webcam? En hoe krijg je interactie?

Leerlingen uit Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk ontdekken via spannende verhalen en onderzoek meer over de oorlog in hun eigen omgeving.

Helaas kunnen onze voorstellingen, gastlessen en trainingen tot en met 28 april niet doorgaan.

In ontregelende tijden, zoals nu, blijkt maar weer hoe belangrijk creativiteit is. Maar hoe stimuleer je creativiteit bij thuisonderwijs?

Duizenden basisschoolleerlingen zitten door het coronavirus thuis. Hoe stimuleer je bij thuisonderwijs de creativiteit van kinderen?

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus gaan onze voorstellingen, gastlessen en trainingen tot en met 6 april niet door.

Hoe bepalen wij het aanbod van de Kunstgebouw|Academie? Een kijkje in de keuken.

Is het geven van vrije opdrachten de beste manier om kinderen zich creatief te laten ontwikkelen? Niet zonder meer, vindt Marlies Rijkers. Lees haar column.

Inschrijving 2020 geopend!

Interview met coördinator Tinka Lansbergen en cultuurcoach Wendy Dubois van Hi5Ambacht

Denk mee over de nieuwe subsidieregeling Programma Cultuurparticipatie. Kom naar de bijeenkomst op 17 februari 2020 in TivoliVredenburg Utrecht.

Het Landelijke Netwerk Filmeducatie wil het belang van film- en beeldeducatie in heel Nederland onder de aandacht te brengen.

Bij het scouten van voorstellingen let Kunstgebouw niet alleen op de artistieke kwaliteit. We checken ook: is deze voorstelling geschikt voor christelijke scholen? Is dit censuur?

De Rijswijkse Schouwburg en Kunstgebouw bieden dit schooljaar de Kijk|Kunst-scholen in Rijswijk weer gratis een extra voorstelling aan.

Toen Angela Kok de opdracht kreeg om de kwaliteit van cultuuronderwijs in Midden-Delfland te vergroten, wist ze meteen dat ze dit praktisch moest aanpakken.

Ga aan de hand van film met leerlingen in gesprek over oorlog, mensenrechten en vrijheid. Gratis lespakketten zijn tot 1 november te bestellen.

Voorstelling 1-2tjes Ives Thuwis werd dit jaar best gewaardeerd door scholen in Zuid-Holland.

Op 3 december 2019 had Kunstgebouw alle CMK-penvoerders in Zuid-Holland uitgenodigd om kennis en ideeën uit te wisselen.

Dit schooljaar kan iedere school in Zwijndrecht meedoen aan een kunst- en een erfgoedproject.

Hun ogen en oren houden ons scherp en zorgen dat we een goed afgestemd programma maken dat aansluit bij de praktijk van het onderwijs.

Heb je een idee om mensen te betrekken, te verbinden en te activeren? Doe de donatiescan.

Laat je inspireren door onze nieuwe workshops over kunst & technologie en met leerlingen kijken naar voorstellingen.

Kunst en erfgoed worden aan de belangrijkste thema's uit het vak burgerschap gekoppeld.

Meer weten en meepraten over film- en beeldeducatie in de klas? Kom op dinsdag 26 november naar Filmhuis Den Haag.

Tip voor ICC’ers: maak een cultuureducatieplan met een duidelijk voorstel voor de besteding van het bedrag.

We zetten ons graag in voor een culturele en creatieve sector waarin iedereen zich welkom voelt.

Karola Pezarro ontwikkelde 35 jaar lang kunsteducatieve projecten bij Kunstgebouw. We bezochten haar in haar atelier.

Vandaag ontvangt minister Arie Slob het advies van Curriculum.nu. Wat verandert er voor het leergebied Kunst & Cultuur?

Vakdocenten die de gastlessen verzorgen uitgebreid bijgepraat over de nieuwe projecten.

Op 20 augustus is het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Zuid-Holland 2019 – 2023 gepresenteerd.

Cultuurcoördinator Jacqueline Voogt van CBS Prins Willem Alexander in Berkel en Rodenrijs, zit vol plannen die niet bij plannen zullen blijven.

De Comenius Mavo in Capelle aan den IJssel start dit schooljaar met 20-80 learning. Kunst & cultuur spelen hierin een belangrijke rol.

Vakdocent Leontien Apekrom vertelt in deze column wat haar favoriete Kijk|Kunst-project is en waarom.

Op 17 september word je helemaal bijgepraat en hoor je alle voors en tegens van het voorstel voor het nieuwe curriculum van het leergebied Kunst & cultuur.

In deze column beschrijft adviseur Paul Vogelezang hoe met geduld en gevoel de vicieuze cirkel in cultuuronderwijs wordt doorbroken.

Wat is de impact van de regelingen Cultuureducatie met kwaliteit en de Impuls Muziekonderwijs?

Rehab Chaker is sinds kort lid van de raad van toezicht van Kunstgebouw. Het cultuuronderwijs op haar school in Aleppo werd bepaald door het regime van Assad.

Kunstgebouw is blij met de uitgangspunten, de minister maakt een aantal hoopvolle keuzes voor cultuuronderwijs.

Kunstgebouw biedt een aantal leuke creatieve lesideeën aan binnen het thema Voertuigen.

De auditieronde van de Lang Leve de Muziek Show is in Zuid-Holland gewonnen door groep 6-7 van de OBS De Dukdalf uit Leiden!

We hebben weer mooie nieuwe voorstellingen voor Kijk|Kunst geselecteerd en inspireerde projecten voor Doe|Kunst ontwikkeld.

Leerkrachten van groep 5 en 6 in Katwijk en Rijnsburg deden in mei mee aan het project Kijken naar voorstellingen met leerlingen.

Lees in ons jaarverslag 2018 wat we hebben bereikt en vooral: met wie. Want samen zorgen we voor goed cultuuronderwijs!

Zestien Zuid-Hollandse basisscholen zijn geselecteerd voor de theateraudities van de Lang Leve de Muziek Show!

In Brielle heeft elke leerling 5 of meer cultuurcontacten per jaar. Een dubbelinterview met Cees Beukema en Bas Schoute.

Gedeputeerde Rik Janssen maakt ruimte voor vers bloed in de organisatie. We spraken met hem over het cultuurbeleid van de provincie.

In Katwijk loopt het cultuuronderwijs gesmeerd. Stuwende kracht is Aafke Schimmel-Van Rijs, ambtenaar Kunst en Cultuur.

Soms maakt muziek iets los dat zelfs de groepsleerkracht nog nooit heeft gezien. Lees de column van onze vakdocent Marjolein Gijzel.

De stemmen zijn geteld. Donderdag starten in Zuid-Holland 55 Statenleden in hun nieuwe baan. Welk advies geven wij hen mee? En wat is de opdracht aan onszelf?

Hoe denken de politieke partijen die in Zuid-Holland deelnemen aan de provinciale statenverkiezingen van 20 maart over cultuur en erfgoed?

De eerste lichting studenten van de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider ontving bij Inholland hun diploma.

Ga op 14 maart 2019 in gesprek met bestuurders, bewoners en experts over de kansen en ambities voor cultuur en erfgoed in Zuid-Holland.

Zowel Jeroen Schipper als Jasper Smit zijn genomineerd voor de Willem Wilminkprijs voor beste kinderlied 2019.

Onze samenwerkingspartner Inholland Academy start weer met een aantal interessante post-hbo opleidingen voor leerkrachten, cultuuraanbieders en vakdocenten.

Op 9 april 2019 vindt een meet up plaats voor studenten van de opleiding Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Codarts (Rotterdam).

Leerkrachten opgelet! Je kunt je weer inschrijven voor de Lang Leve de Muziek Wedstrijd! Ga met groep 6 of 7 dit muzikale avontuur aan.

Marielle Hendriks is de nieuwe directeur van het Erfgoedhuis. We spraken met haar over creatieve ontwikkeling, vakwerk en over je eigen hekje heen kijken.

Hoe verbind je godsdienst met expressie? Winnie Verbeek, docent beeldende vorming aan Driestar Hogeschool in Gouda, ontwikkelde de minor Kunst & Kids.

Ontdek met je leerlingen waarom de Duitsers in 1944-1945 op Goeree-Overflakkee delen land onder water zetten en welke gevolgen dit had.

Je vindt ons in de Cultuureducatie met kwaliteit-stand.

Leerlingen en leerkrachten uit Zuid-Holland kiezen Reismuis als beste voorstelling van 2018.

Dit schooljaar biedt de Rijswijkse Schouwburg scholen bovenop het reguliere Kijk|Kunst-programma een extraatje aan: de muzikale voorstelling BANWAKABOOM.

Vijf kunstenaars vertellen over de invloed van Rembrandt op hun werk. Bekijk de filmpjes en ga met je leerlingen aan de slag!

Het eerste instrument dat een gedetailleerd, cijfermatig inzicht in de culturele sector op regionaal niveau mogelijk maakt.

Interview met Hugo Verweij, projectcoördinator Cultuureducatie met kwaliteit op Goeree-Overflakkee.

De tweede aanvraagronde opent op 14 januari 2019. Het minimale aan te vragen subsidiebedrag is verlaagd naar € 10.000.

LKCA interviewde de Prinses Ireneschool in Krimpen aan de Lek over hun cultuuronderwijs. De school ziet kunst als verbindende schakel tussen kennis en kunde.

Het is december, dus Het Kerst Muziekgala staat weer voor de deur. Tijd voor een interview met Jantien Westerveld, directeur van Méér Muziek in de Klas.

Vanaf januari werkt Kunstgebouw samen met VSBfonds aan het initiatief Donatie op Locatie voor donaties aan projecten met lokale of regionale impact.

Deze donkere dagen lenen zich goed voor een les over een belangrijk kunstthema: licht & donker.

Geerte Rijpma ontving vorig jaar De Loftrompet vanwege haar inzet voor muziekonderwijs. In haar column pleit ze voor meer cultuur in de volle breedte.

Jeugdtheaterhuis zoekt 50 talentvolle jongeren tussen de 13 en 20 jaar die in de muzikale familievoorstelling beer willen spelen.

Interview met Ruud Visschedijk, de kersverse directeur van KCR. "We hoeven niet meer uit te leggen hoe belangrijk cultuuronderwijs is."

In juni won Robbert Roskam de vakjuryprijs van De kunst van het ontwerpen voor zijn project KID21. In zijn column legt hij uit hoe BEELD LINKEN werkt.

Anouk van der Vlies heeft post-hbo opleiding Cultuurbegeleider succesvol afgerond. De opleiding heeft haar zelfs nieuw werk opgeleverd.

Deze speciale prijs gaat naar de groepsleerkracht die zich op een bijzondere manier inzet voor muziekonderwijs op de basisschool.

Samen met verschillende partners zet het LKCA zich in om cultuureducatie en cultuurparticipatie op de politieke agenda te zetten.

Zaterdag 7 oktober om 17.15u op NPO Zapp: Lang Leve de Muziek Show met twee scholen uit Zuid-Holland.

Commissaris van de Koning Jaap Smit onthulde 27 september 2018 bij basisschool Het Spectrum in Delfgauw de Digitale Scheurkalender Zuid-Holland.

Museum Engelandvaarders in Noordwijk is tijdelijk gratis te bezoeken voor groep 8 en hoger, inclusief rondleiding en busvervoer.

Goed nieuws! Het bedrag voor cultuuronderwijs in de prestatiebox wordt opgehoogd met onder meer 3 euro per leerling voor museumbezoek.

Cultuurcoaches kunnen binnenkort niet alleen in het basisonderwijs, maar ook in andere vormen van onderwijs of in het sociaal domein ingezet worden.

Basisscholen zijn positiever geworden over de kwaliteit van cultuureducatie op hun school.

Als je start met een nieuwe baan is het lastig dat je nog niets weet, geen routine hebt, alles moet zoeken en vragen. Maar het leuke is ook dát je nog niets weet.

Dit schooljaar komen we naar de basisscholen in Zuid-Holland toe met 561 Kijk|Kunst-voorstellingen, 378 gastlessen Kijk|Kunst en 616 gastlessen Doe|Kunst.

Op 21 augustus 2018 organiseerde KCR met Kunstgebouw en SKVR de Summerschool. Een inspirerende aftrap van het nieuwe schooljaar.

We willen graag dat álle scholen kwalitatief goed cultuuronderwijs kunnen bieden. Daarom hebben we een brief aan minister Van Engelshoven gestuurd.

Vandaag is de laatste werkdag van Margriet Gersie. En gisteren was de eerste werkdag van Aukje Bolle, onze nieuwe directeur.

Hoe maak je een goed beleid voor cultuureducatie en -participatie? Volg de webinar op 5 juli over de nieuwe handige webtool.

Op 21 augustus 2018 bieden KCR en Kunstgebouw weer een inspirerende aftrap van het nieuwe schooljaar. Schrijf je nu in!

Groep 6 van De Vlasbloem uit Zuidland is door naar de tv-opnames van de Lang Leve de Muziekshow!

Kunstgebouw biedt een aantal leuke creatieve lesideeën aan binnen het thema Vriendschap.

Janneke den Hertog van de Noachschool in Schoonrewoerd rondde op 8 mei 2018 de ICC-cursus af. Wat zijn haar plannen?

Kun je creativiteit meten? Ja, zegt lector Jeroen Lutters van hogeschool ArtEZ. "Creatief denken is de sleutel tot de toekomst."

Als eerbetoon aan de kunstenaar de Kijk|Kunst-film: Op bezoek bij Jan Snoeck.

Voor het schooljaar 2018-2019 krijgen basisscholen €11,87 per leerling voor cultuureducatie via de prestatiebox.

OCW stelt € 5 miljoen extra budget beschikbaar voor de Impuls muziekonderwijs. De deadline voor de aanvraag is verlengd tot 29 juni 2018.

Per 1 juli 2018 wordt Margriet Gersie opgevolgd door Aukje Bolle als directeur van Kunstgebouw. Welkom!

Een kleurrijk nieuw Doe|Kunst-project voor komend schooljaar: Vrolijke Vogels. Hé?! Wat hoor ik daar?