03

Overzicht aanbod filmeducatie in Zuid-Holland

 
We groeien op in én met beelden. Wat zie je nou echt als je naar instastories, videoclips, series en films kijkt? Waarom trekt het zo je aandacht? Waarom roert het je? Waarom snap je het zonder woorden? Om meer te zien in deze audiovisuele uitingen moet je de taal van film leren spreken.
 
Het Landelijke Netwerk Filmeducatie wil het belang van film- en beeldeducatie in heel Nederland onder de aandacht te brengen. Gelderland en Zuid-Holland zijn de eerste regio’s waarin een filmeducatiehub gerealiseerd is.
 
Beeldung, knooppunt voor film- en beeldeducatie in Zuid-Holland, faciliteert, ondersteunt, verbindt en adviseert het onderwijs, aanbieders van beeldeducatie, cultuurbemiddelaars en andere organisaties met een hart voor beeldeducatie. Zodat kinderen zich tijdens hun schooltijd kunnen ontwikkelen van kritische kijkers en mediawijze makers naar beeldbewuste burgers.
 
Eén van de opbrengsten van de Zuid-Hollandse filmeducatiehub is een interactieve kaart waarop je per gemeente het aanbod van film- en beeldeducatie in de provincie Zuid-Holland kunt vinden. Filteren kan op onderwijsniveau en ook op type activiteit: film kijken of maken.
 
Beeldung werkt voor en samen met partners in Zuid-Holland. Kunstgebouw is hierin de provinciale samenwerkingspartner. Wij delen kennis, netwerken en zorgen voor deskundigheidsbevordering. De samenwerking van Kunstgebouw en Beeldung heeft geresulteerd in een educatief filmprogramma voor VO en PO in het kader van 75 jaar Vrijheid in Zuid-Holland. Ook onderzoekt Kunstgebouw samen met Beeldung hoe film- en beeldeducatie opgenomen kan worden in de programma’s Kijk|Kunst en Doe|Kunst.