01

Basisscholen mogen open: wat betekent dit voor cultuuronderwijs?

 

Waarschijnlijk heb je afgelopen dinsdag net als wij aandachtig naar de persconferentie van de minister-president en het RIVM gekeken. Bekend werd gemaakt dat de basisscholen vanaf 11 mei weer open mogen. Per dag mag maximaal de helft van de leerlingen op school zijn. Scholen hebben ruimte gekregen om daar op een eigen manier invulling aan te geven. Theaters blijven nog gesloten tot en met 19 mei.

Hoewel wij het liefst zo gauw mogelijk zouden zien dat al onze cultuuronderwijsactiviteiten weer kunnen plaatsvinden, gaat dat maar deels lukken. We kampen met praktische en logistieke factoren, gesloten theaters, voorstellingen die niet kunnen spelen en de realiteit van halve groepsgroottes.

Voorstellingen Kijk|Kunst Helaas kunnen de meeste voorstellingen tot en met zomervakantie niet doorgaan. Voor een enkele voorstelling op school is een maatoplossing mogelijk. Wij nemen contact op met de betreffende scholen om dit te bespreken.

Gastlessen Kijk|Kunst en Doe|Kunst Wij kunnen een maatoplossing aanbieden voor gastlessen die gepland staan na 18 mei. Scholen die hiervan gebruik willen maken kunnen contact met ons opnemen.

Trainingen Kunstgebouw Academie Samenkomsten zijn verboden tot en met 19 mei. Voor de trainingen die na deze periode plaatsvinden, besluiten we in goed overleg of we voldoende veiligheid kunnen garanderen voor alle betrokkenen.

Het zijn ontregelende tijden, die veel vragen van ons allemaal. Juist nu kan creativiteit troost en plezier geven. Graag doen we een creatieve geste aan de scholen die meedoen aan Kijk|Kunst en/of Doe|Kunst voor alle cultuuronderwijsactiviteiten die niet zijn doorgegaan. Binnenkort ontvangen de scholen bericht over online creatieve activiteiten die de leerkracht met kinderen kan bekijken en uitvoeren, maar zich ook goed lenen voor thuisonderwijs. Daarnaast bieden we kosteloos educatieve pakketten aan. Tijdens de werkgroepoverleggen Kijk|Kunst en Doe|Kunst, die binnenkort plaatsvinden, laten we zien waar de scholen uit kunnen kiezen.

Vragen? Of behoefte aan overleg? We zijn bereikbaar via 015-2154515 of info@kunstgebouw.nl.

---

Lesgeven in tijden van Corona. Lees de column van pabo-docent en theatermaker Sander van den Brink.

In ontregelende tijden, zoals nu, blijkt maar weer hoe belangrijk creativiteit is. Maar hoe stimuleer je creativiteit bij thuisonderwijs? Wij geven je graag een aantal tips.

Hoe gaan we om met de gevolgen van de coronacrisis voor de sectoren cultuureducatie en cultuurparticipatie? Lees hier de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Het LKCA verzamelt mooie initiatieven die ontstaan tijdens de coronacrisis. Je vindt ze hier.

Via dit liveblog houden MEST en Kunstloc (onze zusterorganisatie in Brabant) je op de hoogte van ontwikkelingen in de culturele sector rond de Corona-crisis.