01

Interview vakdocent Mirjam Pelupessy


"De groepsleerkracht waarschuwt me weleens vooraf aan de gastles dat de jongens echt geen zin hebben om te ‘balletten’. Maar uiteindelijk danst altijd iedereen mee. Dat vind ik fijn aan de Doe|Kunst-projecten: iedereen kan op zijn eigen manier met de opdrachten aan  de slag." Sinds 3 jaar geeft Mirjam Pelupessy gastlessen voor Kunstgebouw.  Na haar opleiding tot docent moderne dans en dansimprovisatie aan de Rotterdamse dansacademie (tegenwoordig Codarts), heeft Mirjam in verschillende jeugddansvoorstellingen gedanst. Het werken met kinderen bevalt haar zo goed dat ze recent de Pabo heeft afgerond. "Ik heb gemerkt en geleerd dat dansen en bewegen een positief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Daar wil ik me meer in verdiepen."

Voor Kunstgebouw reist Mirjam door heel Zuid-Holland. Vorige week gaf ze de gastles Droomdoek bij SBO De Burcht in Ridderkerk en de gastles Ella & Takademe bij OBS De Zevensprong in Oud-Beijerland. "Omdat je de gastles zo vaak geeft, heb je hem helemaal in de vingers en kun je hem eenvoudig aanpassen aan de groep. Dan maak ik een opdracht langer of korter, of geef ik een extra opdracht voor meer uitdaging. Ik vind het fijn dat ik die vrijheid heb."

"Aan het einde van een gastles ben ik soms gewoon ontroerd. Als ik zie hoe enthousiast de leerlingen hebben gewerkt, hoe goed ze zich aan hun eigen afspraken hebben gehouden en naar elkaar hebben gekeken. Dan kunnen er zulke mooie dingen ontstaan."