03

Drie domeinen handig hulpmiddel bij visie op cultuuronderwijs

 

Kennis over jezelf en de wereld om je heen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Daarom heeft het Rijk cultuuronderwijs op de basisschool als speerpunt benoemd. Maar waar moet cultuuronderwijs uit bestaan?

Een handig hulpmiddel zijn de drie domeinen:
Domein 1 – Wat heeft onze school zelf in huis? | interview Elise van der Ende
Domein 2 – Wat heeft onze culturele omgeving te bieden? | interview Blondie van der Woude
Domein 3 – Wat halen we uit de grote wereld van kunst en cultuur? | interview Gert-Jan Riem

Evenwichtig programma
Elk domein levert een specifieke bijdrage aan de culturele ontwikkeling van een kind. Een breed en evenwichtig cultuuronderwijsprogramma, uitgespreid over acht schooljaren, bevat activiteiten uit alle drie de domeinen. Wat u als school aanbiedt in elk domein – en van welke discipline – hangt af van uw visie, mogelijkheden en doelgroep.

Posters
Om basisscholen in Zuid-Holland te helpen bij het bepalen van hun visie op cultuuronderwijs heeft Kunstgebouw drie keer een poster gestuurd. Iedere poster heeft een andere invalshoek, maar ze bevatten allemaal uitleg over de drie domeinen en inspirerende interviews.

Wat doen wij aan cultuuronderwijs? (2014)
Hoe geven wij vorm aan cultuuronderwijs? (2015)
Wat hebben onze leerlingen aan cultuuronderwijs? (2016)

Hang op en noteer
Hang deze poster op in de lerarenkamer en bepaal samen het wat, hoe en waarom van cultuuronderwijs op uw school. Dit helpt u keuzes te maken voor projecten, methodes en samenwerkingspartners.

- Wilt u een poster nabestellen? Mail naar pr@kunstgebouw.nl -