01

Column Aukje Bolle

 

Aangenaam kennis te maken. Mijn naam is Aukje Bolle. Sinds 1 juli 2018 ben ik de trotse nieuwe directeur van Kunstgebouw.

Als je start met een nieuwe baan is het lastig dat je nog niets weet, geen routine hebt, alles moet zoeken en vragen. Maar het leuke is ook dát je nog niets weet, en onbevangen mensen en situaties tegemoet kunt treden. Nieuwsgierig en open, met een beginners mind.

Na elke ontmoeting – of het nou om iemand van een school, gemeente of collega-instelling gaat – word ik mij er meer van bewust hoe waardevol de wereld is die achter mijn nieuwe werkplek schuilgaat. Ik spreek bevlogen mensen die op zeer weldoordachte wijze zorgen dat kunst en kind met elkaar in aanraking komen. Zodat kinderen, álle kinderen, de mogelijkheid krijgen om te leren hun creativiteit aan te boren bij het kijken naar de wereld en hun handelen in die wereld.

Er valt nog veel te veroveren in die wereld voor kunst en cultuur, maar de lichten staan voor het eerst sinds lange tijd weer voorzichtig op groen. Na een dorre periode is een aangenamer kunstklimaat aangebroken. De minister is doordrongen van het belang van cultuuronderwijs, én het belang van aandacht voor de regio. Niet alleen in de grote steden, maar juist ook in de kleinere gemeenten – waar theaters en musea veel minder talrijk zijn – kan cultuuronderwijs kinderen uitdagen om zich te verwonderen, zichzelf te verrassen, en laten zien dat het nieuwe en het onbekende niet eng is, maar leuk en aantrekkelijk.

Er is veel onderzoek dat de noodzaak van cultuuronderwijs aantoont, veel beleid geschreven over hoe dat te doen, wie welke verantwoordelijkheid draagt en wie het zal betalen. Veel interessante stof om te lezen en over na te denken, zeker voor mij als nieuwkomer. Maar nog veel sterker dan alle beleidsnota’s en projectplannen bij elkaar zijn voor mij de momenten waarop ik met eigen ogen zie wat er gebeurt als kinderen met kunst in aanraking komen. De ogen, oren en hersenpannen die opengaan, de humor en vindingrijkheid die loskomt wanneer ze hun fantasie de vrije loop laten, de trots en kracht die hen niet alleen leren denken en doen, maar ook leren kijken en maken.

Door dit soort momenten zullen deze kinderen beter in staat zijn om in hun volwassen leven nieuwsgierig en open te zijn bij het ontmoeten van nieuwe mensen en situaties. Bijvoorbeeld als ze met een nieuwe baan beginnen. Ik noem maar iets.

Ik ben trots dat ik hier als nieuwe directeur van Kunstgebouw aan bij mag dragen. Aangenaam, méér dan aangenaam, om kennis te maken.

Aukje Bolle
directeur-bestuurder Kunstgebouw