Hoe zorg je dat jouw subsidieaanvraag de juiste snaar raakt? - Kunstgebouw

Hoe zorg je dat jouw subsidieaanvraag de juiste snaar raakt?

28 juni 2021
Portretfoto van Carla Leurs van Onbegrensde Zaken

Je hebt een geweldig idee voor een sociaal cultureel project en je wilt hiervoor subsidie aanvragen bij de regeling ‘Samen Cultuurmaken’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Hoe pak je dat aan? Expert Carla Leurs stoomt je klaar voor een kansrijke aanvraag tijdens het Subsidiekamp Cultuurparticipatie: een nieuw initiatief van Kunstgebouw dat dit najaar plaatsvindt.

Subsidiekamp Cultuurparticipatie
In oktober organiseert Kunstgebouw de eerste editie van het Subsidiekamp Cultuurparticipatie: een driedaags programma met als doel om aanvragers zo goed mogelijk klaar te stomen om in januari 2022 een kansrijke aanvraag in te dienen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie voor de regeling Samen Cultuurmaken. Er is plek voor tien aanvraagduo’s, vertegenwoordigd door één persoon vanuit de culturele partner en één vanuit de sociale partner. Onder begeleiding van experts komen de in totaal twintig deelnemers in drie dagen alles te weten over de regeling en werken zij samen aan het maken van hun aanvraag.

Inspirerende sprekers
Het Subsidiekamp wordt geleid door Kunstgebouw en doorgewinterde experts Carla Leurs en Jessica de Jaeger van Onbegrensde Zaken: een organisatie die culturele en sociaal bevlogen organisaties, overheden en non-profitinstellingen adviseert en helpt bij het doen van subsidieaanvragen. “Tijdens het kamp worden mensen intensief begeleid, waarbij we hen onder andere inwijden in wat het Fonds voor Cultuurparticipatie in de aanvraag graag wil zien”, legt Carla uit. “Naast een deel theorie nodigen we ook inspirerende sprekers uit. Zoals een artistiek leider van een Belgisch initiatief, waar ze voorop lopen op het gebied van cultuurparticipatie. Daar omheen zijn verschillende werksessies om aanvragers verder te helpen. Aan het eind van de rit ligt er een basis voor een gedegen plan én een begroting.”

Partners
Dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geld vrijmaakt voor culturele en sociaal maatschappelijke instellingen om cultuurparticipatie op touw te zetten is vrij nieuw. “Om aanspraak te maken op de subsidieregeling moet je als culturele instelling samenwerken met een partner uit het sociaal-maatschappelijk domein. Het samenbrengen van die totaal verschillende werelden voelt voor sommige organisaties nog wat onwennig,” zegt Carla. In de aanvraag moet een gelijkwaardige samenwerking tussen de sociaal-maatschappelijke en culturele partner duidelijk naar voren komen, waarbij zij de doelgroep – mensen die niet gemakkelijk in aanraking komen met cultuur – samen over de streep trekken om mee te doen. “Het is belangrijk dat beide partners oog hebben voor actieve cultuurparticipatie; de rode draad in het beleid van het Fonds. Dat houdt bijvoorbeeld in: zingen en dansen, niet luisteren en kijken.”

Juiste snaar
Waar lopen de aanvragers nu vooral tegenaan? “Om te beginnen is een subsidieaanvraag bij het Fonds voor Cultuurparticipatie een flinke opgave”, zegt Carla. “Je hebt te maken met een omvangrijk aanvraagformulier. Er wordt ook een uitgebreide begroting verwacht.” Tijdsdruk en gebrek aan expertise zijn de voornaamste struikelblokken bij aanvragers. “Je moet kunnen schrijven, kunnen begroten, de taal van de subsidieaanvraag spreken en zorgen dat je de juiste snaar raakt in de aanvraag.” Kortom: deze regeling is maatwerk. Het Subsidiekamp is een uitstekend middel om de aanvraag stap voor stap aan te pakken. “Samen zitten we straks in een bubbel van werksessies, inspiratie, kennisdeling en scholing. Allemaal bedoeld om de aanvragen zo kansrijk mogelijk te maken.”

Meer informatie over het Subsidiekamp Cultuurparticipatie op 11 tot en met 13 oktober 2021 vind je hier.

Tekst: Cathelijne Beijn