Conferentie digitalisering & cultuur: toekomst van de cultuursector in het digitale tijdperk - Kunstgebouw

Conferentie digitalisering & cultuur: toekomst van de cultuursector in het digitale tijdperk

Persbericht

Op donderdag 28 november 2024 organiseert Kunstgebouw in samenwerking met de provincie Zuid-Holland de Conferentie digitalisering & cultuur in Stadsgehoorzaal Leiden. Deze conferentie richt zich op de rol van digitalisering in de cultuursector en biedt inspirerende inzichten over hoe organisaties zich kunnen voorbereiden op een digitale toekomst. De dag staat bol van keynote-sprekers, praktijkvoorbeelden en interactieve sessies, gericht op het bevorderen van digitaal en datagedreven werken. Samen met Polyloop, WWF-NL, DEN, Kunstgebouw, Rijnbrink, Cultuurschakel, STET Education en Conclusion duiken we de digitale diepte in.

Keynote: Measuring and Enhancing Impact with AI

Een belangrijk onderdeel is de keynote over hoe AI kan helpen om culturele investeringen te meten en te vergroten, ondersteund door de case study van Polyloop, een AI-tool die 30 Europese culturele steden helpt bij het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Panelgesprek: Provinciale en landelijke partners over uitdagingen en kansen

Aansluitend op de keynote volgt een panelgesprek waarin provinciale en landelijke partners hun ervaringen delen rondom het thema digitalisering in de cultuursector. Welke uitdagingen zien zij? En welke kansen biedt AI voor culturele instellingen in Nederland? Dit gesprek vormt een belangrijke bijdrage aan de discussie over de rol van technologie binnen kunst en cultuur.

Inspirerende deelsessies

Naast de keynote en het panelgesprek zijn er interactieve sessies waarin organisaties zoals WWF-NL, DEN en Conclusion hun ervaringen delen over het succesvol inzetten van digitale tools en AI in de cultuursector:

    • Deelsessie 1: Macbeth op Instagram?
      Ontdek hoe digitale tools zoals social media kunnen worden ingezet om leerlingen te motiveren bij het bestuderen van klassieke Engelse literatuur, met een focus op Shakespeare’s Macbeth.
    • Deelsessie 2: AI in cultuursector: van inspiratie tot innovatie
      Leer hoe AI waarde kan creëren binnen de cultuursector en ontdek nieuwe verdienmodellen. Onder begeleiding van AI-expert Adil Bohoudi gaan deelnemers aan de slag om hun eigen innovatie use-cases te ontwikkelen.
    • Deelsessie 3: Met beperkt budget naar digitale vooruitgang
      Hoe digitaliseer je een non-profitorganisatie met beperkte middelen? WWF-NL deelt hun ervaringen en praktische tips om met een klein budget grote impact te maken.
    • Deelsessie 4: Data & Dashboards – samenwerking tussen provincies
      Kunstgebouw en Rijnbrink tonen hoe zij samen culturele data toegankelijk maken en wat de voordelen zijn van provinciale samenwerking op het gebied van cultuurbeleid.
    • Deelsessie 5: Jouw digitale strategie: de eerste stappen
      DEN begeleidt culturele instellingen in hun digitale transformatie en laat zien hoe je een digitale strategie ontwikkelt om klaar te zijn voor het publiek van de toekomst.
Praktische informatie

De deuren openen om 11.45 uur, en het plenaire programma begint om 13.00 uur. Na de afsluiting is er een netwerkborrel om 16.00 uur, waar deelnemers de gelegenheid hebben om na te praten en ideeën uit te wisselen. De dag eindigt om 17.30 uur.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Houd de webpagina van de conferentie in de gaten voor de laatste updates.