Kunstgebouw onderzoekt hoe Nederlandse rapmuziek bijdraagt aan persoonlijk welzijn - Kunstgebouw

Kunstgebouw onderzoekt hoe Nederlandse rapmuziek bijdraagt aan persoonlijk welzijn

Persbericht
Graffiti van een portret

Kunstgebouw, dé kennis- en ondersteuningsinstelling voor cultuur in Zuid-Holland, kondigt met trots de resultaten aan van een nieuw onderzoek dat in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Popunie is uitgevoerd. Dit uitgebreide onderzoeksrapport Nederlandse rap als bron van persoonlijk welzijn richt zich op de impact van Nederlandse rapmuziek op het persoonlijk welzijn van jongeren en jongvolwassenen.

Waarom dit onderzoek?

Rapmuziek wordt vaak geassocieerd met negativiteit, zoals criminaliteit, gewelddadige teksten en vrouwonvriendelijke beelden. Toch is het een van de populairste muziekgenres onder jongeren, en wordt het door velen zelfs als therapeutisch ervaren. Deze conflicterende beelden vormen het uitgangspunt voor het onderzoek. Hoe kan een genre dat zo vaak wordt bekritiseerd, toch zo’n belangrijke rol spelen in het welzijn van zijn luisteraars?

Kunstgebouw heeft dit onderzoek laten uitvoeren om een beter begrip te krijgen van de verschillende manieren waarop cultuur, en in dit geval rapmuziek, kan bijdragen aan het welzijn van mensen. Kunstgebouw zet zich in om bestaand onderzoek over cultuur toegankelijk te maken en waar nodig aanvullend onderzoek te initiëren. Dit omvat onderwerpen zoals de maatschappelijke waarde van cultuur, de effecten van kunst op welzijn, en de rol van cultuur in het vestigingsklimaat van regio’s.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Het onderzoek bestond uit een kwalitatieve inhoudsanalyse van 75 populaire Nederlandstalige rapnummers, geselecteerd op basis van de Spotify-playlist Beste van Woordenschat 2022 en een online survey ingevuld door 200 respondenten. Daarnaast werd er een analyse uitgevoerd van ruim 96.000 online reacties bij geselecteerde rapnummers op YouTube. Hierbij werd gebruikgemaakt van het encoding/decoding model van Stuart Hall, waarmee de betekenisgeving van muziek door zowel artiesten als luisteraars werd onderzocht.

De meerwaarde van het onderzoek

De inzichten uit dit onderzoek zijn waardevol voor beleidsmakers, culturele instellingen, maatschappelijke instellingen, onderwijs en opvoeders. Het rapport biedt:

  • Onderbouwde handreikingen: praktische aanbevelingen om met jongeren in gesprek te gaan door het gebruik van rap.
  • Inspiratie voor cultuurbeleid: inspirerende voorbeelden van hoe cultuur, en specifiek rapmuziek, kan worden ingezet als instrument voor positieve verandering in het leven van jongeren.
  • Basis voor verdere verkenning: een fundament voor vervolgonderzoeken naar de bredere impact van cultuur op de ontwikkeling van jongeren.
Over Kunstgebouw

Kunstgebouw is de provinciale netwerk- en kennispartner voor de kunst- en cultuursector in Zuid-Holland. Kunstgebouw brengt partijen samen, deelt relevante kennis en ondersteunt bij het organiseren van cultuuronderwijs en cultuurparticipatie. Dat doen ze door intensief samen te werken met scholen, gemeenten, culturele organisaties en maatschappelijke organisaties in de provincie.

Naar het onderzoeksrapport